Algemene vachtverzorging Australian Labradoodle

Algemene vachtverzorging Australian Labradoodle

Het Geheim van mooie Australian Labradoodles

Australian labradoodles staan bekend om hun vriendelijke karakter, intelligentie en unieke vachten. In tegenstelling tot andere rassen, kan de Australian labradoodle verschillende soorten vacht hebben. Iedere vacht type vraagt dan ook om een andere vachtverzorging. Of je nu al trotse eigenaar van een Australian Labradoodle bent of je orienteert je nog op de aanschaf van een pup, een goed inzicht in de vachtverzorging zorgt voor een blije en gezonde hond.

De Australian labradoodle kan drie verschillende vachten hebben, we bespreken in dit artikel alle drie de vachtsoorten en hoe je deze in optimale conditie houdt.

Wolvacht

Wolvacht, ook wel bekend als curly wool. Deze vacht heeft gedraaide krulletjes die dicht tegen de huid aan liggen. Deze vacht is te vergelijken met de vacht van een poedel. Borstel je labradoodle zeker 1 tot 2 keer per week met een goede borstel. Wij raden aan om hiervoor de paarse activet borstel te gebruiken.  Een goede borstel is fijn, maar de juiste borstel techniek zorgt voor een fantastische vacht. Borstel de vacht van beneden naar boven. Wanneer je je vrije hand gebruikt om vacht omhoog te houden, kun je met de borstel telkens een laagje haar onder je hand vandaan borstelen. Op deze manier borstel je alle vacht tot op de huid en doet de borstel het zware werk. Wanneer deze techniek veel geoefend wordt hoef je geen kracht uit te oefenen op de borstel en zal dit proces niet vervelend zijn voor de doodle. Na het borstelen gebruik je een metalen kam om alle vacht te checken. Als de kam door de vacht glijdt, is dit de bevestiging dat er goed geborsteld is. Mocht de kam op plekjes blijven haken, laat dit zien dat er nog een klitje achtergebleven is. Bij het borstelen van de oren is het belangrijk om zowel de buiten als de binnenkant van het oor te borstelen. Let op, de huid van het oor is erg gevoelig, borstel de vacht en check zowel de binnen als de buitenkant van het oor met de metalen kam. Het gebruiken van een waterblazer kan het gehele borstel-proces veel makkelijker maken. De waterblazer kun je niet alleen op een natte hond maar ook op een droge hond gebruiken. De waterblazer, blaast de vacht open en blaast het stof en zand uit de vacht. In combinatie met de wekelijkse borstelbeurt helpt dit klitten voorkomen.

Curly fleece vacht

Dit is een gekrulde vacht, vaak in spiraal vorm. De vacht hangt in gedraaide strengen en is dus losser en opener dan de curly wool vacht. Dit vachttype is over het algemeen wat makkelijker in het onderhoud dan de wolvacht.  Voor het borstelen van de curly fleece vacht raden wij de paarse activet borstel aan. Het enige verschil in vachtverzorging is dat 1 keer per twee weken borstelen voldoende is. Dit is echter alleen voldoende als de vacht minimaal 1 keer per week wordt open geblazen door de waterblazer. Vaker mag natuurlijk altijd!

Wavy fleece vacht

De vacht is licht golvend  en hangt in losse strengen. Deze vacht voelt erg zacht aan en heeft een losse structuur. Het borstel en kam proces is bij alle vachtsoorten van de Australian labradoodle hetzelfde. Afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de wavy fleece vacht van jouw hond, raden we bij wavy fleece vacht de groene activet borstel aan. Bij twijfel kan een proffesionele trimmer hier advies over geven.

Bonus tips

  • Investeer in een goede shampoo, conditioner en antiklit spray. Ons complete vacht verzorgingspakket bevat dit allemaal!
  • Zorg dat je up to date blijft met vlooien en teken preventie.
  • Naast de bovenstaande vachtverzorgingsroutines voor thuis, is het voor alle vachtsoorten belangrijk om iedere 6 - 8 weken een bezoek te brengen aan de trimsalon.

De vachtverzorging van een Australian labradoodle vraagt de nodige tijd en aandacht. Deze momenten samen met jouw Australian Labradoodle zorgt echter ook voor een enorm sterke band. Een gezonde en klitvrije vacht combineren met quality time, wie wordt daar nou niet blij van?

Net zo enthousiast als wij?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie.
Neem contact op