Wat maakt Australian Labradoodles
zo speciaal?

Ze hebben de beauty, brains én hypoalergene vacht!

De geschiedenis van het ras

De Guide Dog Association startte in 1980 een project gericht op het ontwikkelen van een geleidehond die geschikt is voor mensen met allergieën en astma. Dit leidde tot de creatie van de Labradoodle. Dit nieuwe ras kwam voort uit de kruising van een Labrador Retriever met een standaard Poedel. Om de hypoallergene kwaliteiten te verbeteren en een zachter temperament te bewerkstelligen, voegden fokkers later genetica van zes andere hondenrassen toe. Deze zorgvuldige fokstrategie resulteerde in de Australische Labradoodle zoals we deze vandaag de dag kennen.

Apricot Labradoodle puppy staat op zijn achterpoten

Maten en vacht

De Australian labradoodle wordt gefokt in drie maten: mini, medium en standaard. Hij is beroemd om zijn hypoallergene vacht. De haren van de Australian labradoodle groeien individueel en zorgt ervoor dat de vacht alle losse haartjes vasthoudt. Er bestaan drie verschillende vachten:

  • De wol vacht, ook wel bekend als curly wool. Deze vacht heeft gedraaide krulletjes dicht tegen de huid en is vergelijkbaar met de vacht van een poedel.
  • De curly fleece vacht is een gekrulde vacht, vaak in spiraalvorm. De vacht hangt in gedraaide strengen die losser en opener is dan de wolvacht.
  • De wavy fleece vacht is een vacht hangend in golvende strengen. Deze vacht voelt erg zacht aan, als van een angora geit en de structuur is los.

Karakter

De Australische Labradoodle is een sociale en vrolijke hond met veel interesse in mens en dier. Hij kan best een paar uur alleen gelaten worden maar heeft gezelschap nodig en is daarom niet geschikt om veel alleen te zijn of buiten te leven. Dankzij zijn intelligentie leert hij zeer snel en wordt daarom vaak succesvol ingezet als hulp- of therapiehond. Anderzijds moet deze intelligentie gekanaliseerd worden anders kan het een vervelende huisgenoot worden. Een goede training en opvoeding is daarom noodzakelijk! De Labradoodle is een zeer energieke hond. Doorgaans is hij rustig in huis, maar dit kan alleen indien hij ook de nodige lichaamsbeweging en mentale ondersteuning krijgt. Dit ras heeft behoefte aan een baasje die hiervoor "dagelijks" de tijd neemt. Van alleen een paar rondjes om het huis wordt deze hond niet gelukkig.

Fokverbod

Onze pups worden contractueel verkocht met fokverbod en moeten uiteindelijk gesteriliseerd/ gecastreerd worden voor de leeftijd van 1,5 jaar oud. Eerst mag de pup volledig uitgroeien met de geslachtshormonen, wat volgens ons de beste kansen geeft om vooral gezond op te groeien op zowel fysiek als mentaal gebied. Je weet dus dat je bij ons een echte reu of teef koopt, waarbij een reu maar ook het teefje soms wat rijgedrag kan vertonen en ze 1x keer loops wordt.

Wat is het verschil?

Goede vraag! Niet alle Labradoodles zijn hetzelfde. Traditionele Labradoodles zijn een kruisig tussen een Labrador en Poedel, ook wel een F1 Labradoodle genoemd. De vacht bij deze honden is altijd een gok. Wanneer twee F1's met elkaar worden gekruist, krijg je een F2; twee F2's geven een F3 enzovoort. Vanaf de derde generatie worden ze multi-generatie genoemd maar zijn nog steeds geen "Originele Australische Labradoodles"! Australische Labradoodles zijn in dat opzicht heel anders. Door inmenging van nog minstens zes andere rassen heeft de Australische Labradoodle een veel consistenter karakter en vacht dan een gewone Labradoodle.

Net zo enthousiast als wij?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie.
Neem contact op